Direktlänk till inlägg 19 juni 2019
Foto hämtat från pexels. Uppladdat av Marta Dzedyshko.
Sedan mitten av 1900-talet kommer den mesta kakaon från Västafrika, framförallt Elfenbenskusten och Ghana exporterar mycket kakao (Fairtrade). I Sverige konsumerar en genomsnittlig person 7 kg choklad per år (Gefle dagblad, 2017). Men många är nog ovetande om fattigdomen, det hårda jobbet och förekomsten av barnarbete som ligger bakom produkten.
2016 var cirka 50 miljoner människor beroende av sitt arbete med kakao (fairtrade). Pågrund av många mellanhänder är det dock en låg andel av pengarna som går till kakaobönderna. De får cirka 6 procent av priset på den färdiga chokladprodukten. Många av kakao- odlarna tjänar omkring 2-4 kr per dag.
Barnarbete är vanligt förekommande i kakaoindustrin (Fairtrade, 2017). På Elfenbenskusten ökade antalet barn som var involverade i skadligt arbete inom kakaoindustrin med 46 % mellan år 2009 och 2014. 2017 uppskattas hundratusentals barn arbeta inom kakaoindustrin.
Arbetet med att producera kakao är både hårt och farligt på det sätt som det görs. Grunden i produktionen är att kakaoträd odlas. Kakafrukter växer på trädet. Odlarna måste vattna och gödsla träden och motverka angrepp från svampar och insekter (Jordbruksverket). Kakaofrukter skördas cirka två gånger om året. I varje frukt finns 20-50 kakaobönor. Bönorna läggs i stora kar där de får jäsa. Efter jäsningen soltorkas bönorna för att sen rensas, rostas och malas. Inom produktion används dock starka besprutningsmedel för att skydda träden från angrepp (Svenska Dagbladet 2009). Ofta saknar arbetarna som besprutar träden skydd. Det trots att bekämpningsmedlet kan orsaka skador på ögon och lungor och ge hudutslag. Angrepp på lungor kan i värsta fall till och med leda till döden. För att skära loss frukterna används machetes. Det har förekommit att arbetare råkat hugga av sig kroppsdelar under arbetet med macheterna.
Foto hämtat från pixaby. Uppladdat av jdcifuentes.
Fairtrade jobbar med att göra produktionen mer rättvis och hållbar för odlarna. De ger till exempel odlarna ett minimipris på kakaon och en premie som kan användas till exempel till skolor i lokalsamhällena (Fairtrade). De ställer också krav på demokrati och att odlarna ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Det finns även regler för kemikaliehantering.
Därför är det viktigt att köpa fairtrade- certifierad choklad för att ge odlarna bättre arbetsvillkor men mycket finns att göra för att produktionen ska bli mer etisk och hållbar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 |
|||
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|