Direktlänk till inlägg 19 juni 2019

Choklad tillverkning

Av agronomanalys - 19 juni 2019 17:45

 

Foto hämtat från pexels. Uppladdat av Marta Dzedyshko.   


Sedan mitten av 1900-talet kommer den mesta kakaon från Västafrika, framförallt Elfenbenskusten och Ghana exporterar mycket kakao (Fairtrade). I Sverige konsumerar en genomsnittlig person 7 kg choklad per år (Gefle dagblad, 2017). Men många är nog ovetande om fattigdomen, det hårda jobbet och förekomsten av barnarbete som ligger bakom produkten.


2016 var cirka 50 miljoner människor beroende av sitt arbete med kakao (fairtrade). Pågrund av många mellanhänder är det dock en låg andel av pengarna som går till kakaobönderna. De får cirka 6 procent av priset på den färdiga chokladprodukten. Många av kakao- odlarna tjänar omkring 2-4 kr per dag. 


Barnarbete är vanligt förekommande i kakaoindustrin (Fairtrade, 2017). På Elfenbenskusten ökade antalet barn som var involverade i skadligt arbete inom kakaoindustrin med 46 % mellan år 2009 och 2014. 2017 uppskattas hundratusentals barn arbeta inom kakaoindustrin. 


Arbetet med att producera kakao är både hårt och farligt på det sätt som det görs. Grunden i produktionen är att kakaoträd odlas. Kakafrukter växer på trädet. Odlarna måste vattna och gödsla träden och motverka angrepp från svampar och insekter (Jordbruksverket). Kakaofrukter skördas cirka två gånger om året. I varje frukt finns 20-50 kakaobönor. Bönorna läggs i stora kar där de får jäsa. Efter jäsningen soltorkas bönorna för att sen rensas, rostas och malas. Inom produktion används dock starka besprutningsmedel för att skydda träden från angrepp (Svenska Dagbladet 2009). Ofta saknar arbetarna som besprutar träden skydd. Det trots att bekämpningsmedlet kan orsaka skador på ögon och lungor och ge hudutslag. Angrepp på lungor kan i värsta fall till och med leda till döden. För att skära loss frukterna används machetes. Det har förekommit att arbetare råkat hugga av sig kroppsdelar under arbetet med macheterna.


Foto hämtat från pixaby. Uppladdat av jdcifuentes.


Fairtrade jobbar med att göra produktionen mer rättvis och hållbar för odlarna. De ger till exempel odlarna ett minimipris på kakaon och en premie som kan användas till exempel till skolor i lokalsamhällena (Fairtrade). De ställer också krav på demokrati och att odlarna ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Det finns även regler för kemikaliehantering. 


Därför är det viktigt att köpa fairtrade- certifierad choklad för att ge odlarna bättre arbetsvillkor men mycket finns att göra för att produktionen ska bli mer etisk och hållbar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av agronomanalys - 5 oktober 2019 09:00


När jag var ute på promenad igår noterade jag att kanadagässen vid ån var borta. Blev lite nyfiken på vart, och när, de flyttar.   Kanadagåsen (Branta canadensis) är en nordamerikansk art. Den har sedan inplanterats i vissa europeiska länder (och...

Av agronomanalys - 26 september 2019 11:30

   Foto hämtat från pixabay. Uppladdat av Daria- Yakoleva.    Vi svenskar fikar väldigt mycket. Många av oss har som vana att dricka en kopp kaffe på rasten. Enligt naturskyddsföreningen dricker en genomsnittlig svensk 1000 koppar kaffe under ...

Av agronomanalys - 8 september 2019 13:45


  Snart dags för tiden då träden blir färgglada. Jag gillar känslan av stabilitet som kommer från träd.   Träden är uppbyggda med rötter som tar upp vatten och näring ur marken och blad och barr som innehåller klorofyll vilket innebär att foto...

Av agronomanalys - 5 september 2019 22:16


  Jag har nu praktiserat min första vecka på miljökontoret i Eskilstuna. Ska nu försöka smälta allt jag lärt mig och ta helg.   Överlag har veckan varit rolig. Det är kul att man lär sig något nytt av alla ärenden. Miljöskydd är väldigt brett ...

Av agronomanalys - 30 augusti 2019 14:45


   En häftig sak med växter är att de har en dygnsrytm. Det fungerar genom att de innehåller pigment som kallas fytokrom. Det finns två former av fytokrom det ena är känsligt för ljus med röda våglängder som träffar växten dagtid. Den andra formen ...

Ovido - Quiz & Flashcards