Direktlänk till inlägg 13 juni 2019

Hur mår korna?

Av agronomanalys - 13 juni 2019 21:15

 

Foto hämtat från Pexel. Uppladdat av Lukas Hartmann.


I Sverige finns cirka 1,4 miljoner nötkreatur (SCB). Cirka 300 000 av dem är kor inom mjölkproduktionen. Övriga är till exempel kalvar till mjölkkor och kor inom köttindustrin. Det finns köttraser där nötkreatur föds upp för slakt men mycket av nötköttet som äts kommer från mjölkor. De slaktas när de producerar för lite mjölk och deras tjurkalvar går till slakt. Drygt 400 000 nötkreatur slaktades i Sverige år 2018 (SCB). 


För att korna ska ge mjölk måste de föda en kalv. Därför befruktas de konstgjort en gång per år. För att ta mjölken från kon separeras kon och kalven antingen när kalven är nyfödd eller ett par dagar gamla. Istället föds kalvarna upp på mjölkersättning. Separationen är stressande för både kon och kalven. Om det är en tjurkalv har mjölkindustrin inte nytta av den och den går därför till slakt vid 1-2 års ålder. En mjölkko får som sagt en kalv om året genom inseminering och slaktas i genomsnitt vid 5 års ålder då produktionen minskar eller kon har blivit sjuk. En ko som lever ett lugnt liv kan bli 20 år gammal. De lever alltså en fjärdedel av sin möjliga livslängd.


Korna har avlats för hög mjölkproduktion vilket påverkar deras hälsa negativt. Förr när de producerade mjölk till kalven producerade de 5-10 l om dagen. Genom avel har produktionen ökat och de producerar nu över 50 l mjölk om dagen. Det sliter på dem då det är energikrävande. Det har även ett samband med ökad risk för juverinflammation.


Korna hålls även inne större delen av året. Antingen uppbundet eller att de går fritt i lösdrift. Som jag ser det finns det flera etiska problem med industrin. Den höga, slitsamma  produktionen, stressen i separationen mellan ko och kalv, de korta livslängderna och den ofta torftiga miljön ser jag framförallt som problem med industrin.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av agronomanalys - 5 oktober 2019 09:00


När jag var ute på promenad igår noterade jag att kanadagässen vid ån var borta. Blev lite nyfiken på vart, och när, de flyttar.   Kanadagåsen (Branta canadensis) är en nordamerikansk art. Den har sedan inplanterats i vissa europeiska länder (och...

Av agronomanalys - 26 september 2019 11:30

   Foto hämtat från pixabay. Uppladdat av Daria- Yakoleva.    Vi svenskar fikar väldigt mycket. Många av oss har som vana att dricka en kopp kaffe på rasten. Enligt naturskyddsföreningen dricker en genomsnittlig svensk 1000 koppar kaffe under ...

Av agronomanalys - 8 september 2019 13:45


  Snart dags för tiden då träden blir färgglada. Jag gillar känslan av stabilitet som kommer från träd.   Träden är uppbyggda med rötter som tar upp vatten och näring ur marken och blad och barr som innehåller klorofyll vilket innebär att foto...

Av agronomanalys - 5 september 2019 22:16


  Jag har nu praktiserat min första vecka på miljökontoret i Eskilstuna. Ska nu försöka smälta allt jag lärt mig och ta helg.   Överlag har veckan varit rolig. Det är kul att man lär sig något nytt av alla ärenden. Miljöskydd är väldigt brett ...

Av agronomanalys - 30 augusti 2019 14:45


   En häftig sak med växter är att de har en dygnsrytm. Det fungerar genom att de innehåller pigment som kallas fytokrom. Det finns två former av fytokrom det ena är känsligt för ljus med röda våglängder som träffar växten dagtid. Den andra formen ...

Ovido - Quiz & Flashcards